HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Zoekpagina in archieven en inventarissen


Uw zoekacties: Zondagsscholen te Rhenen
x332 Zondagsscholen te Rhenen
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

332 Zondagsscholen te Rhenen
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Zondagsschool Eben-Haëzer
In 1918 is op initiatief van dhr. Van Dam, toen onderwijzer aan de openbare school maar later hoofd van de christelijke school, de eerste zondagsschool in Rhenen opgericht. Dit onderwijs viel onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad van de Nederlandse Hervormde Kerk. Plaats van samenkomst was het koor van de Cunerakerk en later het gebouw Irene aan het Kerkplein. Ook is er wel vergaderd in de oude bewaarschool aan de Grutterstraat.
Doordat in 1940 de scholen werden gevorderd, stond het zondagsschoolwerk stil. In 1943 is de zondagsschool omgezet in de Kinderkerk. Deze kwam bijeen in gebouw Irene. Door de brand in de kerk en het oorlogsgeweld konden de kerstfeesten van de kinderen tussen 1934 en 1950 niet in de kerk worden gehouden.
Na de oorlog bleek dat het leeftijdsverschil in de Kinderkerk te groot was. De groepen werden verdeeld in een jongeren- en een ouderengroep. Deze zondagsschool voerde sedert de jaren ’80 de naam Eben-Haëzer.
Zondagsschool David
Er was ook een zondagsschool aan het Veeneind. Deze is door H. de Kamper opgericht in 1943 en voerde als naam David. Deze vereniging ging uit van de interkerkelijke evangelisatievereniging Saambinding en was aangesloten bij de Nederlandse Hervormde Zondagsscholenbond op Gereformeerde Grondslag. Het doel was kinderen van 5-14 jaar te onderwijzen in de christelijke leer.
In de periode 1943-1952 lijkt er weinig aan verslaglegging te zijn gedaan. Het notulenboek spreekt in 1952 over de eerste vergadering van het bestuur op 5 juni 1952. Ook in het deel met jaarverslagen is 1952 het eerste jaarverslag.
In 1951 waren er ruim 100 kinderen die hieraan deelnamen. In 1952 was dat door verhuizing en problemen terug gelopen tot 80. Er waren moeilijkheden tussen de zondagsschoolleiding en het bestuur van Saambinding. In 1952 kreeg de zondagsschool een nieuw bestuur. Mogelijk is deze zondagsschool in de jaren ’70 opgehouden te bestaan, want in 1980 wordt een nieuwe zondagsschool opgericht namens de Gereformeerde Bond in Rhenen.
De zondagsschool werd gehouden op zondagen in het gebouw Eben Haëzer, Cuneraweg bij nr. 401, in Rhenen. Het gebouw lag pal tegenover de Brinkersteeg maar is jaren geleden afgebroken.
Het archief van beide zondagsscholen is incompleet. Alle stukken zijn openbaar.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Stukken uit dit archief kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam van het archief en het archiefbeheersnummer tussen ronde haken:
- Zondagsscholen te Rhenen, 1930-2011 (332);
- het inventarisnummer.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1930-2011
Plaatsnaam:
Rhenen, Achterberg
Omvang:
0.24 m
Openbaarheid:
ja
Herkomst:
Afkomstig uit het archief van de Hervormde gemeente Rhenen.
Auteur:
H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
RHC Zuidoost Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 332 Zondagsscholen te Rhenen 1930-2011
VERKORT:
NL-WbdRHCZOU. 332
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS