HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Cursus Oud schriftKomt u door uw hobby of werk regelmatig in aanraking met oude handschriften uit de achttiende eeuw of vroeger, bijvoorbeeld als (amateur)historicus of bij stamboomonderzoek? Ontbreekt het u aan de nodige kennis om oude handschriften te ontcijferen? Dan is de cursus Oud schrift misschien iets voor u.
In deze cursus leert u handgeschreven teksten van vóór 1800 lezen. In de lessen wordt onder meer gebruikgemaakt van kopieën van stukken uit de zestiende tot aan het begin van de achttiende eeuw, die in het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht (RHC) bewaard worden.
Tijdens de lessenreeks worden bepaalde moeilijkheden - zoals afkortingen, krullerige hoofdletters, getallen enz. - uitvoerig behandeld. Elke oefening is als het ware een puzzel, waarvan de oplossing door de cursisten gezamenlijk wordt gevonden onder leiding van de docent. Naast het ontcijferen van oude teksten wordt ook aandacht besteed aan het begrijpen van de inhoud en de historische context, de geschiedenis achter de stukken.

De cursus wordt gegeven door Ria van der Eerden, archivaris van het RHC, en Els Elenbaas, projectleider digitalisering van het RHC. Door hun werkzaamheden bij het RHC zijn zij goed bekend met de historische archieven in Wijk bij Duurstede.

Omdat het ontcijferen van de oude stukken veel tijd vergt is het voor een goed profijt van de cursus aanbevolen om elke week thuis de nieuwe stukken alvast door te nemen. Dit “huiswerk” kost toch gauw een paar uur.

Praktische informatie

·Plaats: RHC Zuidoost Utrecht (personeelsingang gemeentehuis Wijk bij Duurstede).

·Duur en tijd: 10 lessen van elk 2 uur op woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. In overleg met de deelnemers wordt op de eerste avond bepaald wanneer een kleine vakantie ingepland wordt.

·Start: 2 maart 2016.

·Deelnamekosten: € 100,- (inclusief lesmateriaal).


Aanmelding

Aanmelden vóór 22 februari via info@rhczuidoostutrecht.nl