HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
2010-2011: Nieuwbouw RHC


Op 1 juni 2010 is de bouw gestart van een nieuwe archiefbewaarplaats voor het RHC Zuidoost Utrecht. In de zomer van 2011 zal het gebouw naar verwachting in gebruik worden genomen.


Het staat in de binnentuin van het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede en sluit daar aan op de noordvleugel. Er zijn twee bouwlagen, waarvan één ondergronds. Het geheel gesloten gebouw wordt bekleed met natuursteen en gedecoreerd met tien afbeeldingen van kastelen uit de regio. Een glazen corridor verbindt het archiefdepot met de bestaande studiezaal en kantoorruimten van het RHC in het gemeentehuis.

De nieuwe archiefbewaarplaats komt vol te staan met verrijdbare archiefstellingen en biedt ruimte aan ongeveer 5400 strekkende meter archief. Dit is drie keer zoveel als in de huidige archiefbewaarplaats in de kelderverdieping van het gemeentehuis. In de zomer van 2011 zullen alle historische archieven uit Bunnik, Houten, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede naar de nieuwbouw worden overgebracht. Zowel voor de bezoekers als voor de medewerkers van het RHC is dat een grote verbetering.

Het gebouw wordt eigendom van de gemeente Wijk bij Duurstede en kostendekkend verhuurd aan het RHC voor een periode van tenminste 40 jaar. De bouwkosten bedragen € 1,5 miljoen. De provincie Utrecht heeft een subsidie verleend van € 0,5 miljoen.

(foto's: W.R. Leeman, februari 2011)