HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Presentatie inventaris familiearchief De Wijkerslooth


Vrijdagmiddag 18 maart 2016 vond in het oude stadhuis in Wijk bij Duurstede de feestelijke presentatie plaats van de inventaris van het Familie-archief De Wijkerslooth de Weerdesteyn. Dit rijke en oude archief is eind 2012 door de heer R.J. de Wijkerslooth in langdurige bruikleen gegeven aan het RHC. Voorjaar2015 volgde nog een grote 19de-eeuwseaanvulling in een spannende hutkoffer uit Brussel. Het archief bevond zich tot dan op kasteel Weerdesteyn in Langbroek en was alleen bij ingewijden bekend. Ad van Bemmel maakte in anderhalf jaar tijd een prachtige inventaris met uitgebreide beschrijvingen van de duizenden stukken (acht meter bij elkaar) uit de jaren 1418-1920. Hierdoor is het archief nu voor iedereen toegankelijk en te raadplegen op de studiezaal van het RHC in Wijk bij Duurstede.

Het bevat vooral stukken van de twee adellijke en katholieke families De Wijkerslooth de Weerdesteyn en Ram van Schalkwijk, maar natuurlijk ook van andere verwante families. Bovendien hebben de stukkenbetrekking op bezittingen in een groot gebied. Noord-Holland (met name Alkmaar en omgeving, Edam, Haarlem, Oegstgeest en Velsen),Zuid-Holland (met name Dordrecht, Hoekse Waard en Zwijndrechtsewaard) en Noord-Brabant (Land van Altena) zijn goed vertegenwoordigd. Het familiearchief zit vol verrassingen en verhalen: een echte Fundgrübe, zoals de inventarisator het uitdrukte.

De videopresentatie van fotograaf Winfried Leeman geeft een goede indruk van het archief: https://www.youtube.com/watch?v=zBPKrxO2VrQ

Zie voor zijn foto’s van de feestelijke presentatie: de foto's.