HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Laatste verzetsstrijders op Andere Tijden


Op 4 mei a.s. zendt Andere Tijden op NPO-2 om 21.05 uur een special uit over de laatste verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit is een speciale uitzending met drie portretten van mensen die in de Tweede Wereldoorlog kozen voor verzet tegen de Duitsers. Ze waren koerier, hielpen onderduikers, pleegden overvallen. De kogels vlogen Gerrit Verbeek (97) om de oren tijdens een schietpartij met de SD na de kraak van een distributiekantoor. Er was moed nodig om met gevaar voor eigen leven stelling te nemen tegen de bezetter, maar voor alledrie was een groot gevoel voor rechtvaardigheid sterker dan de angst. Twijfel was er ook; iedere keer als Loek Caspers (91) een kind weghaalde bij Joodse ouders om het in veiligheid te brengen, brak haar hart.

Het archief van Loek Caspers berust in het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost-Utrecht in Wijk bij Duurstede. De inventaris hiervan is binnenkort op de website van het archief te vinden: www.rhczuidoostutrecht.nl. Op de foto Loek als verpleegster in de Tweede Wereldoorlog en recent.