HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Expositie Doornse prentbriefkaarten in cultuurhuis Doorn


In 2014 kocht de Vriendenstichting van het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht (RHC) in Wijk bij Duurstede een grote collectie ansichtkaarten van Doorn. Deze was gevormd door wijlen Cor den Toom. De Vriendenstichting heeft de Doornse collectie aan het RHC geschonken. De 1200 ansichtkaarten zijn professioneel gescand en inmiddels geplaatst op de beeldbank (http://www.rhczuidoostutrecht.com/aw_beeldbank.php).

Van de ansichtkaarten is een selectie gemaakt van 37 kaarten. Deze worden gedurende de maanden juli en augustus geëxposeerd in de omgang van het Cultuurhuis en in de Cantina. De toegang tot deze expositie is gratis. Op 1 juli zal de expositie om 10.00 uur worden geopend door burgemeester G.F. Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Bij een informatiezuil in de bibliotheek, op de begane grond van het Cultuurhuis, staat een flyer met informatie over de ten toon gestelde ansichtkaarten. De kaarten geven een boeiende kijk op oud-Doorn.

Van Doorn zijn circa 5000 ansichtkaarten gemaakt. Vele hiervan komen zeer zelden op de markt. Het aanleggen van een dergelijke collectie is door één persoon bijna niet te doen. De Collectie-Den Toom is een van de grootste in zijn soort. Ook de Oudheidkamer in Doorn bezit een grote collectie ansichtkaarten. De twee omvangrijkste verzamelingen bevinden zich bij particulieren.

Doorn was een eeuw geleden een toeristische trekpleister van de eerste orde. Dat verklaart het enorme aantal ansichtkaarten. Velen brachten in de zuivere lucht van de Utrechtse Heuvelrug hun vakantie door en stuurden een kaartje naar familie of vrienden.

Wellicht wilt u een of meer van deze prachtige foto’s van de ansichtkaarten zelf ophangen. Voor slechts 25 euro kunt u in het bezit komen van een prachtige, uitvergrote (A3-formaat) ansichtkaart in een wissellijst. Stuur hiervoor een mailtje naar hpostema@rhczuidoostutrecht.nl of bel naar tel.nr. 088-5300162.