HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Een duik in het Wijkse zwembadarchief?


Ruim een jaar geleden viel het doek voor zwembad Wickie de Vicking. Naruim zeventig jaar verdween daarmee het zwembad uit Wijk bij Duurstede. Van de twee voorlopers ervan heeft het RHC een interessant archief. Dit archief van de Stichting zwembad Wijk bij Duurstede is onlangs, samen met een aantal kleinere archieven, geïnventariseerd en op de site gezet. U kunt dus in elk geval nog een duik in het zwembadarchief nemen!

De zwembadstichting werd in 1933 opgericht door een zevental middenstanders met als doel: “het in stand houden en exploiteren van een zwem- en badinrichting”. Er werden aandelen uitgegeven waarmee het zwembad werd gefinancierd. De aanleg kwam een jaar later tot stand in de uiterwaarden van de rivier de Lek, tussen het kasteel en de veerpont.

In1973 werd er een nieuw zwembadcomplex aangelegd aan de Melkwegse Tiendweg dat voldeed aan de moderne eisen. Het had drie verwarmde baden, zonnegazons en een ketelhuis voor de toevoeging van de nodige chemicaliën.

In1990 werd de Stichting zwembad Wijk bij Duurstede opgeheven omdat de beheersvorm achterhaald was en de gemeente geen subsidie meer gaf.Het zwembad op het Vikinghofterrein ging dicht. Er kwam een nieuw zwembad met een nieuwe eigenaar aan de Karolingersweg. Vanwege de verouderde staat en de hoge exploitatiekosten sloot ook dit derde Wijkse zwembad in 2016. Een vierde zwembad zit er voorlopig niet in.