HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
 

Grote collectie digitale bronnen online

 

Op een bijeenkomst in het oude stadhuis van Wijk bij Duurstede op de Markt 24 (boven de VVV) zal op woensdag 14 februari a.s. om 15.00 uur (inloop vanaf 14.45 uur) de nieuwe Collectie Digitale Bronnen worden gepresenteerd. Aanleiding hiertoe is de enorme hoeveelheid historische data die onderzoeker dr. M.S.F. (Marcel) Kemp in de loop van ruim 50 jaar heeft verzameld en onlangs aan het RHC Zuidoost Utrecht heeft geschonken.

 

Vanaf het begin van zijn onderzoek heeft Kemp, nog in het pre-computertijdperk, al zijn vondsten verwerkt op systeemkaartjes. Hiervan heeft hij er meer dan 125.000 vol geschreven. Deze zijn door hem verwerkt in Word-documenten, zodat ze makkelijk doorzoekbaar zijn. Kemp heeft op een systematische wijze vele bronnen van vóór 1600 doorgenomen en met name de genealogische details hieruit verwerkt van alle plaatsen in het Kromme-Rijngebied. Deze zijn per dorp of stad geordend. Een grote rol hierin spelen de 15e- en 16e-eeuwse belastingregisters, die een goed beeld geven van de bezits- en gebruiksverhoudingen in die tijd.

Ook bewerkingen van bronnen door andere onderzoekers, dr. A.A.B. van Bemmel, dr. A. de Jong, H.J. Postema en D. van Wageningen, hebben in deze collectie een plaats gekregen. De collectie is dynamisch van aard. Aanvullingen hierop van andere onderzoekers zijn welkom.

 

Tijdens de presentatie op 14 februari zal Herman Postema, projectleider archieven van het RHC, de waarde van de Kemp-collectie bespreken. Daarna refereert Kees van Schaik, onderzoeker in het Kromme-Rijngebied, aan het onderzoeksprogramma van Marcel Kemp uit 1986 (in Spiegel Historiaal). Hij hoe dit programma door Kemp is uitgewerkt. Wat heeft hij bijgedragen aan de kennis over het Kromme-Rijngebied?

Vervolgens zal de Collectie Digitale Bronnen worden gelanceerd door oud-burgemeester G. Swillens als voorzitter van de Vriendenstichting van het RHC.

 

Ter afsluiting is er een hapje en drankje. U bent op 14 februari van harte welkom in het oude stadhuis. We zien uw aanmelding voor deze bijeenkomst graag tegemoet vóór 9 februari a.s.