HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Bevolkingsregisters Houten online

De bevolkingsregisters van de huidige gemeente Houten zijn op onze website te raadplegen. Rinus van den Heijkant heeft als vrijwilliger alle data uit deze dikke boeken overgetikt.
In de registers werd de samenstelling van de gezinnen bijgehouden met gegevens als geboorte- en  sterftedatum, godsdienst, beroep van de hoofdbewoner en gegevens over binnenkomst in en vertrek  uit de gemeente. Deze data vormen een mooie aanvulling op gegevens uit de Burgerlijke Stand.

De bevolkingsregisters starten vanaf 1850 voor de toenmalige gemeentes Schalkwijk, Tull en ’t Waal, Houten (inclusief ’t Goy), Wulven en Schonauwen. Vanaf 1860 worden deze laatste twee gemeentes toegevoegd aan Houten. Het register van Houten loopt tot 1933. Vanaf dat jaar werden de gegevens bijgehouden op een losbladig systeem van persoonskaarten.
De gegevens van Schalkwijk en Tull en ’t Waal lopen slechts tot 1900. De latere boeken zijn bij een overval op het gemeentehuis van Schalkwijk in februari 1944 door het verzet gestolen en nooit meer teruggevonden.