HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Beeldbank deels ‘op zwart’

Beste bezoeker van de beeldbank,
Zoals u gemerkt hebt is een gedeelte van het fotomateriaal in de beeldbank (tijdelijk) niet raadpleegbaar. Het RHC heeft hiertoe besloten na de uitspraak van de kantonrechter in de zaak Voet versus archiefinstelling Erfgoed Leiden op 5 april 2018. In het vonnis wordt Erfgoed Leiden veroordeeld tot betaling van een bedrag van 75 euro per foto voor het online geplaatst hebben van 25 anoniem gepubliceerde foto’s uit de jaren ’40 en ’50. Bovendien wordt de archiefdienst veroordeeld tot betaling van de proceskosten van ruim € 12.500,-.
Het gaat om oude prentbriefkaarten van stadsgezichten uit Leiden en omgeving zonder vermelding van de naam van de fotograaf die Erfgoed Leiden online plaatste in het kader van haar taak als regionale archiefinstelling. Omdat het om oude prentbriefkaarten ging waar geen naam van de maker op vermeld stond was het onmogelijk om toestemming te vragen voor het online plaatsen van deze foto’s.
Het vonnis kan verstrekkende gevolgen hebben. Archieven in Nederlanden hebben honderdduizenden oude foto’s online staan waarvan vele anoniem zijn. Als nu een claim van 75 euro per foto dreigt als een rechthebbende zich meldt, kan dit leiden tot claims van bij elkaar tienduizenden euro’s. Dan is het niet verantwoord om dit soort foto’s online beschikbaar te stellen.
Met het (tijdelijk) ‘op zwart zetten’ van de beeldbank voor zover het gaat om materiaal waarvan de makers en/of de rechthebbenden niet bekend zijn en de rechten om die reden niet zijn vastgelegd kan het RHC het risico op een claim uitsluiten. De actie is ook bedoeld om de zaak van Erfgoed Leiden te ondersteunen, het hoger beroep kracht bij te zetten en aandacht te vragen voor de grote problemen die dit vonnis voor archiefinstellingen veroorzaakt. 
Link naar het vonnis van de kantonrechter in Leiden:
http://www.archiefbrain.nl/downloads/vonnis_d.d._05042018_voet_erfgoed_leiden.pdf