HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Archief van oratoriumvereniging Euphonia gereed

Het archief van de Christelijke Oratoriumvereniging Euphonia te Rhenen is toegankelijk gemaakt. Het bevat stukken uit de periode 1956-2007. De inventaris is te vinden onder archiefnummer 289.

Euphonia (“Welluidendheid”) werd opgericht in 1931. De vereniging streefde er naar de zangkunst in Rhenen naar een hoger niveau te tillen. Dit door oratoria ten uitvoer te brengen van bekende  componisten.

Een belangrijke mijlpaal vormde de uitvoering in 1960 van de “Johannes Passion” van Bach in de Cunerakerk. Dat was het begin van een heuse “Johannestraditie” waarmee Euphonia  in Rhenen en omstreken naam maakte. Andere mijlpalen waren de “Die Jahreszeiten” van Haydn in 1967, waarbij het koor zich in 18e-eeuwse kostuums hulde, en de Carmina Burana van Orff in 2004.

Naast componisten als Bach, Händel en Brahms werden ook meer eigentijdse werken van Rheinberger, Durufflé en Tippet uitgevoerd. Daaruit sprak  het streven naar verbreding van het repertoire.

Belangrijke dirigenten waren Van Eck, Van Zanten, Nieland en Brasser, die het koor tot het niveau brachten om samen met bekende solisten als Aafje Heynis en David Hollestelle succesvolle concerten te verzorgen.