HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Cursus Oud schrift

Komt u door uw hobby of werk regelmatig in aanraking met oude handschriften uit de zeventiende eeuw of vroeger, bijvoorbeeld als (amateur)historicus of bij stamboomonderzoek? Ontbreekt het u aan de nodige kennis om oude handschriften te ontcijferen? Dan is de cursus Oud schrift misschien iets voor u.
Tijdens de cursus leert u handgeschreven teksten van vr 1800 lezen. In de lessen wordt onder meer gebruikgemaakt van kopien van stukken uit de zestiende tot aan het begin van de achttiende eeuw, die in het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht bewaard worden.


Tijdens de lessenreeks worden bepaalde moeilijkheden - zoals afkortingen, krullerige hoofdletters, getallen enz. - uitvoerig behandeld. Elke oefening is als het ware een puzzel, waarvan de oplossing door de cursisten gezamenlijk wordt gevonden onder leiding van de docent. Naast het ontcijferen van oude teksten wordt ook aandacht besteed aan het begrijpen van de inhoud en de historische context, de geschiedenis achter de stukken.

De cursus wordt gegeven door dr. Els Elenbaas, een bekend genealoge die vele lezingen en cursussen op archiefgebied heeft verzorgd en meerdere boeken op haar naam heeft staan. Door haar werkzaamheden voor het RHC is zij goed bekend met de historische archieven in Wijk bij Duurstede.


Praktische informatie

  • Plaats: RHC Zuidoost Utrecht (personeelsingang gemeentehuis Wijk bij Duurstede).

  • Duur en tijd: 10 lessen van elk 2 uur, om de 2 weken op dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur.

  • Start: 17 januari 2012.

  • Deelnamekosten: 100,- (inclusief lesmateriaal).

Aanmelding

Aanmelden via info@rhczuidoostutrecht.nl