HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Foto-exposities over verdwenen buitenhuizen en hun bewoners.

Op de Open Monumentendagen 8 en 9 september zullen in het museum van Vroeger en Nu en in het Funerair Centrum foto-exposities te zien zijn over verdwenen buitenhuizen en hun bewoners.

Het museum van Vroeger en Nu:
In de negentiende eeuw ontstond aan de doorgaande weg van Utrecht naar Rhenen een lint van grote huizen, gelegen in groene parken en tuinen.
Nadat deze weg was verhard en in 1844 het treinstation in Driebergen was geopend, werd ook Driebergen-Rijsenburg een populaire plaats om een buitenhuis of buitenplaats te stichten. De elite uit Utrecht en, na de aanleg van het station, ook uit Amsterdam zocht een omgeving met schone lucht waar zij de zomer kon doorbrengen. Deze rijken hadden de behoefte en de middelen om de stad met zijn smerige grachten en stinkende sloppen te ontvluchten. De grootste concentratie lag binnen Driebergen-Rijsenburg, geen wonder met het station op loopafstand.
Rond 1900 werden er nog twee grote buitenplaatsen gesticht: Heidestein en Hydepark, beide gelegen aan de grens van het dorp.
Vanwege de crisis tijdens de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw, werd het voor veel eigenaren te kostbaar om de grote huizen met hun omringende parken en tuinen te onderhouden. Veel huizen kregen een andere bestemming of werden gesloopt. In het lint vielen gaten die werden opgevuld met nieuwbouw.
De expositie toont de verdwenen buitenhuizen van Heidestein tot Hydepark.

Het Centrum voor Funeraire Cultuur en de Oude Algemene begraafplaats:

In een mini-expositie wordt aandacht geschonken aan een aantal families (o.a. Geertsema, Willink, Insinger, van Wassenaer) die zich zon buitenhuis konden veroorloven en op de Oude Algemene begraafplaats liggen begraven. Waar kwamen ze vandaan, welke posities bekleedden ze in de toenmalige maatschappij, waar woonden ze en waar zijn ze begraven? Deze vroegere rijken kochten vaak ruime grafkelders op een prominente plek aan de middenas van de begraafplaats. Gildeleden verzorgen rondleidingen langs deze grafmonumenten en vertellen u meer over die, toch niet verdwenen bewoners, van de wel verdwenen buitenhuizen

Op zondag 9 september om 14 uur zal mevrouw Anne-Kim Copijn uit Groenekan in de museumtuin een presentatie houden over het ontwerp van landschapsparken.

Museum van Vroeger en Nu en het Centrum voor Funeraire Cultuur
Traaij 104-106 Driebergen-Rijsenburg
Zaterdag 8 september van 11 tot 16.30 uur
Zondag 9 september van 12 tot 16 uur