HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Brochure Groen van Toen: Open Monumentendag 2012 in zuidoost Utrecht

Zoals ieder jaar zijn er op Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 8 en zondag 9 september, weer tientallen interessante gebouwen opengesteld. Het thema is dit keer Groen van Toen en dat betekent dat niet alleen bouwwerken, maar ook tuinen en parken hun deuren hebben geopend voor het publiek. U kunt bijvoorbeeld op zaterdag gratis naar binnen in Kasteel Amerongen, dat speciale rondleidingen, lezingen en concerten aanbiedt. Maar ook andere kastelen zoals Wickenburgh en Heemstede in Houten, Oud Amelisweerd in Bunnik, Rhijnestein in Cothen en Weerdesteijn, Lunenburg, Walenburg en Sandenburg in Langbroek hebben hun tuinen gastvrij opengesteld.

Ook in de bebouwde kom ligt veel groen: in Amerongen bent u bijvoorbeeld welkom in de tuin van Nederstraat 2, het huis waar ooit de familie van Anton Pieck woonde. In Wijk bij Duurstede kunt u de tweehonderd jaar oude moerbeiboom in de tuin van Volderstraat 15 bewonderen en in Rijsenburg de tuin van Kerkplein 2. Het Arboretum in Doorn, de bijzondere bomentuin, is eveneens geopend, net als enkele begraafplaatsen, die soms als groene oases tussen de huizen liggen. Behalve deze groene monumenten - er zijn nog vele andere kasteeltuinen en boerderijen toegankelijk - zijn ook gezichtsbepalende monumenten als kerken, kloosters en molens opengesteld.

Een compleet overzicht van alle 88 in het zuidoosten van de provincie Utrecht opengestelde groene en ander monumenten is te vinden in de speciale Groen van Toen Open Monumentendagbrochure. Dit boekje van 40 bladzijden is gratis bij vele VVV’s, bibliotheken, gemeentehuizen en andere instellingen af te halen.

Om de brochure in te kunnen zien, klik hier.