HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Boek over onbekend Delliusfonds

Vrijdagmiddag 30 november 2012 woonden in de sfeervolle Protestantse Kerk in Cothen ruim zestig genodigden de uitreiking van een nieuw boek bij in de Historische Reeks Kromme-Rijngebied.
Het boek is geschreven door Ad van Bemmel, die eerder al in deze reeks schreef over de Kromme Rijn, de Lekdijk en over katholiek Cothen. Nu gaat het om een boek over het relatief onbekende ondersteuningsfonds voor arme bloedverwanten dat een eenvoudige dorpspredikant uit Cothen in 1740 stichtte en dat nog steeds bestaat: het Delliusfonds. De auteur ging op zoek naar een antwoord op de vraag hoe een gewone dominee aan zoveel geld kon komen. Hij vond het antwoord uiteindelijk aan de andere kant van de Atlantische Oceaan in de staat New York. Godefridus Dellius jr. bekeerde daar eind 17de eeuw vele Indianen en bemiddelde in de strijd tussen de Engelsen en Fransen. Hij werd daarvoor vorstelijk beloond.

Het boek beschrijft de lotgevallen van het Delliusfonds door de eeuwen heen, maar ook de bijna 100 jaar dat een Dellius predikant in Cothen was, hun familie-afkomst en hun moeizame relatie met de katholieken.

De eerste exemplaren van het boek werden door de voorzitter van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek, Otto Wttewaall, overhandigd aan de Cothense predikant, mevrouw Rebecca Onderstal en aan de voorzitter van de Stichting Boedel Dellius, de heer De Vries. Mevrouw Onderstal vertelde daarna vooral over het huidige leven van een Cothense predikant en de heer De Vries over de recente geschiedenis van het Delliusfonds. De heer Herman Postema vergeleek vervolgens de kerkelijke verdiensten van de drie predikanten Dellius (1641-1738) met hun tijd- en ambtsgenoten in Nederlangbroek. Deze vergelijking viel beslist niet in het voordeel van het Cothense drietal uit! De feestelijke bijeenkomst werd besloten door een gloedvol betoog van Ad van Bemmel over zijn jarenlange speurtocht.


Het rijk geïllustreerde en gebonden boek telt 104 bladzijden, kost € 14,95 en is alleen verkrijgbaar bij Boekhandel Nieskens ‘The Read Shop’, Steenstraat 1 in Wijk bij Duurstede, tel. 0343-577285.

N.B. De foto's zijn gemaakt door de heer W.R. Leeman, Wijk bij Duurstede.