HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Open Monumentendag in Wijk bij Duurstede

De derde monumentengemeente van de provincie besteedt op vrijdag 13 en zaterdag 14 september 2013 aandacht aan maar liefst vier thema’s. Het landelijke Macht & Pracht wordt verbonden met het lokale thema Stenen. Dat zal vooral zichtbaar zijn in de twee rijk versierde gebouwen uit de Bourgondische tijd, toen Wijk bij Duurstede even bisschopsstad was: Kasteel Duurstede (op dit moment nog volop in restauratie) en de Grote Kerk met zijn imposante toren. Bovendien zijn er de hele zaterdag activiteiten op de oude steenfabriek De Bosscherwaarden. Omdat 2013 ook het Jaar van de Boerderij is, zijn vijf monumentale boerderijen te bezichtigen. Het vierde thema, de herdenking van 300 jaar Vrede van Utrecht, komt voor het voetlicht op vrijdagavond 13 september. Iedereen is die avond welkom in de Grote Kerk. Met orgelmuziek, liederen, toneelspel en een lezing wordt feestelijk herdacht dat in 1713 een einde kwam aan een reeks van oorlogen. Vrijdag overdag is de Open Monumenten Klassendag voor scholieren.

Kerken, molens en boerderijen

Boerderij De Stenen Brug in 2012
Op zaterdag 14 september zijn tussen 10.00 en 17.00 uur in elk geval de protestantse kerkgebouwen in de gemeente opengesteld. In de kerken wordt de aandacht gevestigd op gewone en bijzondere stenen, zoals grafstenen en beeldhouwwerk, maar ook op het kerkzilver en de portretten en wapenborden van regenten van kerk, stad en gasthuis. Bovenin de Stadstoren luiden leden van het Klokkenluidersgilde met de hand de eeuwenoude klokken. Natuurlijk draaien ook de twee molens in Cothen en Wijk en is er in en bij de molens van alles te beleven.

De boerderijen die meedoen bevinden zich aan de Langbroekerdijk en Wijkerweg in Langbroek, aan de Brink en Nachtdijk in Cothen en aan de Rijndijk in Wijk. Het gaat stuk voor stuk om bijzondere gebouwen die met veel liefde en zorg voor detail zijn gerestaureerd.

Steenfabriek De Bosscherwaarden

Vanaf de stadshaven in Wijk bij Duurstede varen de hele zaterdag boten heen en weer naar de voormalige steenfabriek aan de Lekdijk. Maar u kunt er natuurlijk ook te voet, met de fiets of auto terecht. Om 11.00, 12.30 en 15.00 uur zijn er rondleidingen door vrijwilligers van het Utrechts Landschap. Om 15.00 uur is de presentatie van een nieuw boek over grofkeramiek en de overdracht van de collecties van de Stichting Historie Grofkeramiek aan het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht. Er zijn workshops steenbakken voor kinderen en een demonstratie steenvormen om 13.00 uur. Doorlopend zijn er bovendien stands met interessante stenen, dakpannen en andere bouwmaterialen, boeken, maar ook films en tentoonstellingen over de steenfabricage te zien.

Andere monumenten en activiteiten

Kasteel Duiurstede tijdens OMD 2012
Maar er is nog veel meer te doen en te bekijken. Op de Wijkse Markt zijn het oude stadhuis, het woonhuisgedeelte van Markt 11 en het achterdeel van de Nederhof open. Museum Dorestad en In de Nije Poorte doen mee en voor het eerst is de gehele voor- en zijvleugel van het middeleeuwse gasthuisgebouw aan de Oeverstraat te bezichtigen. In het woonhuis Muntstraat 24 kunt u een, tijdens de verbouwing ontdekt, 16de-eeuws kruisvenster bewonderen en een expositie met foto’s van Jan Roelof van Nijendaal (die hier zijn werkplaats had) zien. In Cothen zijn de tuin van kasteel Rhijnestein en een kerkenhuisje aan de Dorpsstraat toegankelijk. In de stadshaven ligt een varend monument en over de Kromme Rijn vaart een herbouwde Krommerijnder. Bovendien wordt u getracteerd op toneelspel, zang en living statues.

Zie voor het complete programma vanaf half juli de websites van de gemeente, de VVV en van het RHC Zuidoost Utrecht.

U kunt hier de uitgebreide programmafolder downloaden.

Foto's: Boerderij De Stenen Brug in 2012; Kasteel Duurstede tijdens OMD 2012. Fotograaf: W.R. Leeman, Wijk bij Duurstede.