HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Open Monumentendag 2014

Op reis
Het thema van de Open Monumentendag 2014 is 'Op reis' en heeft alles te maken met verkeer en vervoer. Mensen zijn altijd onderweg. Dagelijks staan we in de file naar het werk, we trekken naar verre oorden in onze vakanties, bezoeken vrienden en kennissen die soms niet om de hoek wonen. Dat was vroeger niet anders. Er zijn ook in onze gemeente nog diverse monumentale gebouwen, die met reizen en reizigers te maken hebben. Er zijn 25 monumenten opengesteld: op www.openmonumentendag.nl onder Wijk bij Duurstede vindt u de complete lijst, met aanvullende informatie.

U gaat dit jaar als bezoeker aan de Open Monumentendag in de gemeente Wijk bij Duurstede op reis! Een reis door de tijd, naar hoe het leven vroeger was en een reis door de gemeente, van monument naar monument, van gebeurtenis naar gebeurtenis. We wensen u een spannende reis toe!


Schuitje varen, theetje drinken!

  • In de haven van Wijk bij Duurstede liggen op 13 september enkele schepen waarmee u een tochtje over de Lek kunt maken. Een van die schepen is het varend monument ‘Samenwerking’, een oude zandaak..
  • U kunt ook over de Kromme Rijn varen. Een replica van een Krommerijnder, de ‘Fectio’, vaart ieder half uur van streekrestaurant De Pronckheer aan de Graaf van Lynden van Sandenburgweg 2 naar het monumentale huis De Prins van Friesland aan de Cothense Brink. De tocht duurt een kwartier, maar onderweg wacht u mogelijk een verrassing! Er is steeds plaats voor 12 personen.

In een oude tuf!

Historische tractoren rijden in historisch tempo op twee verschillende routes, die u vice versa kunt maken. De tractoren vertrekken ongeveer ieder uur.

U kunt richting Cothen vertrekken net buiten de Veldpoortbrug, vanaf het pleintje bij de bloemenzaak in

  • Wijk bij Duurstede. U stapt dan uit bij het Veilingmuseum aan de Groenewoudseweg bij Cothen. U kunt daar genieten van spannende evenementen, die alles te maken hebben met reizen en fruit.
  • Ook kunt u instappen in de aangehaakte appelkarren en een tocht maken van De Steenen Brug in Nederlangbroek tot aan de Oude school in Overlangbroek, waar de hele dag diverse activiteiten plaatsvinden, aantrekkelijk voor jong en oud!

Zang

Vrouwenkoor Davina in de Grote Kerk
Het koor Davina treedt op in de Grote Kerk (nr. 2) tussen 11.00 en 12.00 uur. Davina is een klein enthousiast vrouwenkoor uit Rijswijk (Gld.) onder de bezielende leiding van dirigent Frank van der Velden. Het repertoire bestaat uit Europese volksmuziek, wereldmuziek en klassieke stukken vanaf de middeleeuwen tot nu. Er wordt voornamelijk a capella gezongen.

Muziek

Orgelmuziek in de Grote Kerk en Hervormde kerk Nederlangbroek

In de Hervormde kerk van Nederlangbroek speelt organist dhr. J.P.M. Breugem van 14.00 tot 15.00 uur voor u. Dat is de moeite waard!

Altijd al gedroomd een imposant kerkorgel te mogen bespelen? Grijp uw kans! Op zaterdagmiddag mogen tijdens de Open Monumentendag amateurorganisten onder begeleiding en tegen betaling van € 25 een kwartier lang het orgel in de Grote Kerk bespelen. De middag staat onder leiding van organist Pim Schipper, die zelf ook te horen zal zijn.

Toneel

De toneelgroep van Stichting De Inrichting voert op drie verschillende locaties eenakters op: om 11.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur.

  • Op Kasteel Duurstede kunt u genieten van ‘De kwakzalver’, een stuk onder regie van Simone Gijben over een rondreizende wonderdokter en zijn vrouw, die proberen een wonderdrankje aan de man te brengen. Juist als ze hebben laten zien hoe fantastisch het wondermiddel werkt door een ‘blinde’ weer te laten zien, vindt de zoon de weggelopen hond: dood… Ten gevolge hiervan maken de ‘dokter’ en de zijnen snel dat ze wegkomen!
  • Op de Kromme Rijn bij kasteel Rhijnestein, zichtbaar vanuit: de tuin van de Prins van Friesland, een brug in de buurt en vanuit de passerende Krommerijnder, stuit u op de opvoering van ‘De Sloep’. Deze eenakter wordt geregisseerd door Karel Schneider. Het is het verhaal van Annetje. Zij wil al heel lang via Cothen naar Amerika reizen, haar jongere zuster Claartje reist met haar mee en dan hebben we ook nog Thomas. Er ontspint zich een drama op de Kromme Rijn.
  • Bij het Veilingmuseum in Cothen leidt regisseur Ruth Schreuder de eenakter ‘Tussen de rails’. Ook dit verhaal sluit helemaal aan bij het thema van Open Monumentendag. In het stuk moet het oude wijken voor het nieuwe. In dit geval de Sint Anna’s hoeve, een oude boerderij waar Mariken met haar moeder woont. Er komt namelijk een hogesnelheidslijn en die loopt dwars door de boerderij. Een projectmanager (alleen uitvoerder, zonder beslissingsbevoegdheid) komt om te zeggen dat ze de hoeve onmiddellijk moeten verlaten. Gelukkig is er een cowboy, die het traject probeert te verleggen. Hij heeft nog drie minuten…

Tentoonstellingen

In Museum Dorestad staat de tentoonstelling ‘De Wind in de Zeilen’. Nederland is bekend als handelsnatie met als hoogtepunt de Gouden Eeuw, maar ook in de vroege middeleeuwen was het hier een drukte van belang. Met name Dorestad, de middeleeuwse voorganger van Wijk bij Duurstede, was een knooppunt van Europese handelsroutes, vooral over het water. U kunt er alles over te weten komen in Museum Dorestad.

In het Oude Stadhuis is een fototentoonstelling te bezichtigen over de geschiedenis van de Wijkse tram. De stad was vanaf 1885 tot in de jaren ‘30 van de vorige eeuw met een tramlijn verbonden met Driebergen. De tram paste maar nauwelijks door de nauwe straatjes en hier en daar is er zelfs een huis voor afgebroken! De eindhalte van de tram was bij het Klokkegeslag, het pleintje schuin tegenover het Schippershuis.


In de Hervormde kerk in Overlangbroek is een fototentoonstelling van Rina de Vries.

Het Veilingmuseum bij het fruitteeltbedrijf van Vernooij is een centrum van activiteiten. Vanaf 13.00 uur kunt u regelmatig meebieden op de veiling, die met de originele Wijkse veilingklok in de museumzaal plaatsvindt. Voel de spanning of uw bod geaccepteerd wordt! En na betaling is het fruit uiteraard uw eigendom!
Op deze locatie wordt deze dag vier maal een eenakter opgevoerd. Het Veilingmuseum ligt vlak bij de opstapplaats van de Krommerijnder.

Kasteel Duurstede is de locatie van de finale van de reisverhalenwedstrijd. Een aantal basisscholen in Wijk heeft meegedaan aan het schrijven van reisverhalen. De beste kandidaten van iedere school nemen op Open Monumentendag tegen elkaar de strijd op: de kinderen zitten als koning of koningin op een grote troon en lezen vanaf 15.00 uur hun reisverhalen voor!

Op zoek naar de schat! Er is een kinderspeurtocht op het kasteeleiland tussen 12.00 en 17.00 uur: het kasteel Duurstede herbergt vele geheimen. Zo ook een heuse schat, wordt er verteld. Er is één ridder die meer weet van deze schat. Sterker nog: hij is hem al op het spoor! Hij heeft alleen nog jouw hulp nodig. Help jij de ridder mee?

Bazaar

Bij de Oude school in Overlangbroek is de hele dag door een bazaar ingericht. Er wordt van alles georganiseerd in en rond de Oude school. Er is bijvoorbeeld een verkoop van lp’s en cd’s, muziekvereniging Excelsior uit Cothen treedt op, en na 16.00 is er o.a. een zeskamp en een verloting.

Living statues

Op de Markt in Wijk bij Duurstede blijken sommige standbeelden te kunnen bewegen. Zonder te spreken helpen ze u graag op weg naar de verschillende evenementen. Natuurlijk mag u gratis met hen op de foto!

Evenementen in de omgeving: Bunnik

Voor wie buiten de gemeentegrenzen wil gaan: de buurgemeente Bunnik verzorgt ook een uitgebreid programma op de Open Monumentendag. In de oude dorpskerk in Bunnik bijvoorbeeld is er om 12.00 en 14.00 uur een lezing: ’1000 jaar reizen over de Kromme Rijn (over vaarwegen en vaartuigen). Tevens is daar een tentoonstelling met kaarten en tekeningen over de Kromme Rijn en andere oude (vaar)wegen.
De oudere inwoners van onze gemeente vinden het volgende misschien interessant: in Werkhoven is in de St. Stevenskerk een lezing over de WABO, de vroegere Wijkse Autobus Onderneming. Velen hebben vroeger gebruik gemaakt van deze busverbinding naar Utrecht. Verder vaart de Pont van het Landschap tussen Bunnik en Oud Amelisweerd.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.openmonumentendag.nl/gemeente/bunnik.