HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Schenking 1200 prentbriefkaarten Doorn


Schoollaan: Prachtige, gekleurde kaart van het geheel verdwenen deel van de Schoollaan uit circa 1920. Helemaal aan het einde van de laan is nog net de tram zichtbaar. Op de voorgrond naar rechts loopt de nog bestaande Schoollaan.

Het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht heeft een grote en prachtige verzameling prentbriefkaarten van Doorn gekregen. Het is een schenking van de Vriendenstichting van het RHC, die de meer dan 1200 kaarten uit de periode 1900 tot nu eerder dit jaar kocht van een particuliere Doornse verzamelaar. Het gaat om de collectie van de in 2013 overleden heer C. den Toom uit Doorn.

De kaarten worden op dit moment door een vrijwilliger van het RHC uit de negens albums met plastic gehaald en, samen met de bijbehorende teksten, verpakt in zuurvrije hoezen. Bovendien worden ze beter geordend, grotendeels op straatnaam en huisnummer. Hopelijk zullen de kaarten al in 2015 kunnen worden gedigitaliseerd en goed worden beschreven door een kenner van Doorn, zodat ze in de beeldbank kunnen worden opgenomen. Deze beeldbank bevat de gedigitaliseerde afbeeldingen van het RHC en is onderdeel van de website www.rhczuidoostutrecht.nl. Vanwege de tijd en kosten die ermee gemoeid zijn, wordt deze beeldbank maar geleidelijk gevuld. Iedereen kan echter altijd gratis op de studiezaal van het RHC in Wijk bij Duurstede - zes dagen in de week open - de originele afbeeldingen komen bekijken.


Amersfoortseweg: De Amersfoortseweg rond 1920 op de kruising met de Kampweg (links) en Acacialaan (rechts). In het linkerpand (destijds Van Ruitenbeek) is de Doornse Courant De Kaap opgericht.

Veel prentbriefkaarten en andere afbeeldingen van Doorn zijn overigens niet bij het RHC te vinden maar in de Oudheidkamer Doorn, in het Cultuurhuis (www.oudheidkamerdoorn.nl). Samen met deze Oudheidkamer wil het RHC in 2015 een tentoonstelling in de hal van het Cultuurhuis organiseren met een keuze uit de Doornse prentbriefkaarten van beide organisaties.

Het RHC is de archiefdienst voor het zuidoosten van de provincie Utrecht en beheert de historische archieven en collecties van zes gemeenten. Voor meer informatie (ook over de Vriendenstichting) kunt u op onze website terecht (www.rhczuidoostutrecht) of ons bellen (0343-595517) of mailen (info@rhczuidoostutrecht.nl).