HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Dagboek over Duitse keizer in Doorn ook in het RHC

Het zojuist verschenen dagboek van Sigurd von Ilsemann is ook in de bibliotheek van het RHC te raadplegen. Naast deze dikke 'pil' heeft het archief ook veel oorspronkelijk materiaal over ex-keizer Wilhelm II, die enkele decennia op Huis Doorn woonde.

In het notarieel archief zijn diverse akten van de keizer te vinden. Zo bijv. op 4 juli 1927. De Wijkse notaris Henricus Jacob van Heijst trok naar Huis Doorn waar hij als getuige optrad bij het maken van een akte door "Seine Kaiserliche und Konigliche Majestat der vormals regierende Deutsche Kaiser und Konig von Preuzen, Wilhelm der Zweite von Preuszen, in Haus Doorn wohnhaft, [und] seine Kaiserliche und Konigliche Hoheit der vormalige Kronprinz des Deutschen Reiches und von Preuszen, Wilhelm von Preuzen, in Schlosz Dels (Schlesien) wohnhaft, [und] Seine Konigliche Hoheit Wilhelm Prinz von Preuszen in Potsdam wohnhaft.

Zij maakten een zogenaamd Erbvertrag. Een Erbvertrag is naast het testament in het Duitse recht de tweede mogelijkheid om regelingen te treffen over de nalatenschap. Het verschilt bestaat hierin dat bij een Erbvertrag de erflater zich verbindt aan zijn nakomelingen. Een dergelijk Erbvertrag is, anders dan een testament, moeilijk te herroepen.
        volgende