Nieuwsbrief RHC Zuidoost Utrecht 2 van 2017

24 mei 2017Workshop over digitale kranten Vianen

Het RHC beheert een grote collectie oude kranten voor de Gemeente Vianen. Het belangrijkste is het weekblad De Vijfheerenlanden, dat vanaf het allereerste begin in 1855 tot en met 2013aanwezig is. Jammer genoeg niet helemaal compleet en dat geldt ook voor de andere kranten, zoals de Vianensche Courant uit 1920 tot en met 1934. Tot dusver waren deze kranten alleen oppapier en op microfiche te raadplegen. Maar dat is nu veranderd. Alle Viaanse kranten zijn met geld van de gemeente gedigitaliseerd en volledig doorzoekbaar gemaakt, zoals voor de andere kranten van het RHC al het geval was. U vindt ze op onze website www.rhczuidoostutrecht.nl. Omdat veel mensen bij het vinden van informatie in de digitale kranten zeker in het begin wel wat hulp kunnen gebruiken, geven we daarover een praktische workshop. Hoe kunt u het beste zoeken? De gratis cursus wordt gegeven door Els Elenbaas, projectleider digitalisering van het RHC, op woensdag 28 juni van 15.00 tot 17.00 uur in de Burgerzaal van het Stadhuis aan de Voorstraat 30 in Vianen. Aanmelden kan tot 20 juni 2017 via de twee volgende mailadressen: EElenbaas@rhczuidoostutrecht.nl en/of a.van.zanten@vianen.nl.

Na aanmelding ontvangt u bericht.


Publieksjaarbericht 2016

In het Jaarbericht over 2016 laat het RHC Zuidoost Utrecht in woord en beeld zien wat er dat jaar allemaal gebeurd en gedaan is. Welke archieven en collecties zijn toegankelijk geworden voor onderzoek? Welke aanwinsten waren er en wat is er online gezet? En hoe staat het nu met de restauratie van de waterschade?

Aan het eind van het jaarbericht staan de kerncijfers en de namen van de bestuurders, medewerkers en vrijwilligers die samen hebben gezorgd voor een mooi resultaat in 2016.


Nieuwe toegangen

In het afgelopen kwartaal is door de medewerkers van het RHC Zuidoost Utrecht een fors aantal kleine Wijkse archieven van een inventaris voorzien. Het gaat om:

De Kruisvereniging Wijk bij Duurstede

De Vereniging Vrienden van Wijk

Stichting Zwembad Wijk bij Duurstede

Stichting Wijks carillon

Comité opening Amsterdam-Rijnkanaal

Vrouwen Adviescommissie voor de woningbouw in Wijk bij Duurstede

Plaatselijke commissie van toezicht op de bioscopen te Wijk bij Duurstede

College van zetters der directe belastingen te Wijk bij Duurstede

Gemeentelijke Acetyleengasfabriek te Wijk bij Duurstede

Gemeentelijk Levensmiddelenbedrijf te Wijk bij Duurstede

Commissietot wering van schoolverzuim te Wijk bij Duurstede

Politie Wijk bij Duurstede

Stichting Wijk bij Duurstede 700 jaar stad


Excursie NGV

De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), afdeling Utrecht, is op zaterdag 13 mei jl. op bezoek geweest in Wijk bij Duurstede. Het geanimeerde gezelschap genealogen kreeg een rondleiding door de schatkamers van het RHC, uitleg over de digitaliseringsprojecten en de gelegenheid om zelf onderzoek op de studiezaal te doen.


En binnenkort ....

Presentatie inventaris kerkarchief Rhenen

Op dinsdag 13 juni 2017 zal tijdens de opening van de tentoonstelling over 500 jaar Reformatie en 425 jaar kerkenraad in de Cunerakerk in Rhenen de nieuwe inventaris van het archief van de Nederlands Hervormde gemeente Rhenen uit de jaren 1628-2006 door het RHC aan het kerkbestuur worden aangeboden. De expositie duurt van 14 juni tot en met 9 september 2017.

Film over Wijkse archieframp

Op dit moment worden de opnamen gemaakt voor een filmdocumentaire over de archiefcalamiteit in Wijk bij Duurstede uit oktober 2002. Hierbij stond 1000 strekkende meter van de collectie urenlang onder water. Het plan is om de film op vrijdagmiddag 13 oktober 2017 - vijftien jaar na dato - voor het eerst te vertonen. Daarna zullen de documentaire en een tentoonstelling over de rampen het herstel een rondreis maken langs de gemeentehuizen.

Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen? Klik dan op afmelden nieuwsbrief
© 2012 - 2017 RHC Zuidoost Utrecht