Nieuwsbrief RHC Zuidoost Utrecht 3 van 2017

27 september 2017Bijeenkomst ‘Verdronken archief herrezen’

Op vrijdagmiddag de dertiende oktober 2017 wordt in het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede een bijzondere bijeenkomst gehouden voor genodigden. De middag valt in twee delen uiteen. Voor de pauze besteden we aandacht aan de archiefcalamiteit uit oktober 2002. Daarbij liep het grootste deel van de historische collectie van het streekarchief onder water. Vijftien jaar na dato is de restauratie van de beschadigde stukken voltooid. Over de Wijkse archieframp en vooral het herstel zijn een film en tentoonstelling gemaakt die u deze middag voor het eerst kunt zien. Daarna maken de tentoonstelling en film een rondreis langs de vijf gemeentehuizen in Wijk, Doorn, Rhenen, Bunnik en Houten en kan iedereen ze zien.

Om u alvast een indruk te geven kunt u hier de trailer van de film bekijken.

Na de pauze besteden we aandacht aan een drietal recente activiteiten van het RHC en de Vriendenstichting: het driestadsrechtenproject, de verwerving van een belangrijk familiearchief en het symposium over het Kromme Rijngebied in de middeleeuwen. Als u belangstelling voor deze bijeenkomst heeft, maar (nog) niet bent uitgenodigd, kunt u een verzoek sturen aan: info@rhczuidoostutrecht.nl.

Na aanmelding ontvangt u bericht.


Workshop veldnamen op 28 oktober 2017

Altijd al willen weten waar de naam De Brink in Houten of Werkhoven vandaan komt? Of waarom boerderij De Noort in Wijk bij Duurstede zo heet? Of wat de achtergrond van de naam van de buurt Het Groenewoud in Cothen of van De Stenen Brug in Langbroek is? Kortom, waarom heten akkers, boomgaarden, wegen, sloten en boerderijen zoals ze heten? Wat zeggen die namen over de geschiedenis van het gebied? Vindt u het belangrijk dat dergelijke veldnamen (toponiemen) behouden blijven en in ere worden hersteld? Wilt u (eventueel) meewerken aan het voltooien van een digitale kaart van historische veldnamen in het Kromme Rijngebied?
Meld u dan aan voor de gratis workshop veldnamen op zaterdagochtend 28 oktober aanstaande van 10 tot 12 uur in het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht (RHC) in Wijk bij Duurstede.

De workshop wordt gegeven door Ad van Ooststroom en Ad van Bemmel. Het is een gezamenlijke activiteit van het RHC en de Historische Kring Tussen Rijn en Lek en vloeit voort uit het Kromme-Rijnsymposium van 4 november vorig jaar.
Aanmelden kan via info@rhczuidoostutrecht.nl onder vermelding ‘aanmelding workshop veldnamen’ met uw naam, e-mailadres en telefoonnummer.


Nieuwe toegangen

Sinds begin van dit jaar zijn alle beschikbare toegangen op de archieven en collecties die het RHC beheert, in te zien op archieven.nl. Zet de volgende link onder uw favorieten, zodat u steeds op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=0&miadt=0&mif1=74&miview=lst

In de afgelopen maanden zijn de volgende archieven geïnventariseerd:
-Het archief van de afdeling Maarn-Doorn van de Nederlandse padvinders (284);
-Het archief van de Doornse Hockeyclub (300);
-Het archief van de Oranjevereniging Doorn (326);
-Het archief van de Zondagsscholen te Rhenen (332);
-Het archief van de Postduivenvereniging De Postduif te Cothen (397).


Bezoek historische vereniging Rhenen

Het bestuur van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en omstreken bracht op 18 augustus een bezoek aan Wijk bij Duurstede. Ze werden eerst ontvangen bij het RHC in het gemeentehuis. Daar werd het nodige verteld en getoond over voor de geschiedenis van Rhenen interessante delen van de collectie. Met name de 'Atlas Deys' en de huizenwebsite die voor Wijk is gemaakt, kwamen aan bod. Het enthousiaste gezelschap werd daarna meegenomen naar het oude stadhuis en op een stadswandeling.Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen? Klik dan op afmelden nieuwsbrief
© 2012 - 2017 RHC Zuidoost Utrecht